Expoziţia “Cărare pe apă”, Galeria de Artă Central. Cluj 2011
“Dincolo de văl”
În cea mai recentă serie de picturi şi desene a lui Claudiu Presecan, “Cărare pe apă”, investigarea sa prin care gestica se transformă în imagini vizuale continuă.
Prin folosirea unei varietati de metode de aplicare a pigmenţilor – turnare, scurgere, trasare, picurare, ştergere – această serie transcede graniţa dintre figurativ şi abstract. Inspirat de vastitatea Deltei Dunarii care traversează România sa natală, cu lagunele şi trestiile sale, cu ascunzişurile şi satele izolate, această artă ne vorbeşte despre mişcare, schimbare, şi, într-un mod poetic, despre continuitate. Cu toate acestea, lucrările nu fac portretul unui peisaj anume, ci mai degrabă mărturisesc o experientă care transcede locul şi timpul.
În timpul regimului comunist din România, care s-a încheiat în 1989, trestiile din Deltă au fost recoltate sistematic în cantităţi considerabile, pentru a transforma Delta într-o întinsă zonă agro-industrială. În seria sa precedentă de lucrări, “Urme pe apă”, trestia este un simbol al individului, al liberţătii şi rezistenţei, în primul rând o forţă a vieţii care persistă. În lucrările sale actuale, imagistica trestiei devine mult mai abstractă, lăsand în spate o urma, un tremur al fiinţei sale.
Mişcarea înlocuieşte configuraţia şi forma ocupă spaţiul aşa cum dansatorii îşi mişcă corpul, transfigurând pentru moment spaţiul înconjurator. Pentru Presecan spaţiul reprezintă, într-un fel, o metaforă pentru stările psihologice şi spirituale interioare care primesc structură şi o anumită permanenţă prin materialitatea picturii.
Presecan face referire la un “univers acvatic” în care lumea noastra interioară se amestecă adesea lin cu peisajul exterior. Apa, în opera lui Presecan, simbolizează întinderea care revelează simultan şi continuu un micro si macro univers. Este interesant de notat faptul că aproximativ 60% din corpul uman este apă (la nastere chiar 75% dar scade cu timpul). În uter toţi am evoluat prin lichidul amniotic pe care îl îngurgitează fătul şi îl elimină de-a lungul perioadei de graviditate.
Toţi suntem formaţi, la modul propriu, prin şi din apă. Apa este astfel nu doar esenţială pentru existenţa noastră iniţială şi ulterioară, suntem literalmente recipiente pentru mari cantităţi de apă. Aşa cum râul îşi formează o cărare pentru curgerea apei, corpurile noastre sunt hrănite şi călăuzite de cărări de apă.
În pictura în ulei “Cărare pe apă” (120cm x 50cm) 2010, privitorul este confruntat nu atât cu un loc, ci cu un moment trecător. Este ca şi cum o mică parte a unui mediu a fost mărită printr-o lupă, creând o redare aproape microscopică sau o secţiune transversală. Prin acest procedeu se constată o îndepărtare a straturilor care compun mediul, revelând o combinaţie abstractă de culori, forme şi linii aflate într-un stadiu de înaltă vibraţie, amintind de faptul că materia este compusă din molecule care nu sunt niciodată complet statice, ci în continuă mişcare. Un fundal difuz albastru, verde este presărat cu forme plutitoare asemănătoare celulelor şi linii rosii orizontale care traversează suprafaţa, sugerând putere şi vitalitate mai mult decât forţă sau despărțire.
“Cărare pe lac” este o lucrare orizontală de dimensiuni mari, care aminteşte prin formă şi suprafată de sulurile de pergament chinezesti. În cazul acestui tip de pictură, care dăinuieşte de secole, este înfăţişată o poveste, de obicei inspirată de un peisaj. Tuşa lui Presecan are, de asemenea, o trăsătură caligrafică, un limbaj misterios care pare să ţâşnească dintr-o civilizatie veche şi de mult uitată.
Desenele pastel din această expoziţie sunt toate întitulate Deltă. Spre deosebire de pictură, în care culoarea este predominantă, aceste desene sunt create în principal cu pastel negru. De ani de zile artistul a călătorit mult prin zonele Deltei Dunării, mergând adesea în sate unde se poate ajunge doar pe calea apei. Călătoria de-a lungul Dunării prin zonele rurale este atemporală în ceea ce priveşte peisajul şi România pe care o reflectă. În lucrarea “Deltă # 22”, care este mult mai realistă decat altele expuse, perspectiva este aceea de traversare spre centrul râului. Ca întotdeauna în lucrările lui Presecan, mişcarea este portretizată într-o maniera fluidă, melodică. Liniile dintre abstract şi figurativ se amestecă şi sunt estompate.
Forme negre circulare, biomorfe se revarsă în peisaj şi par să plutească printre copaci pentru a se pierde în cer. Aceste forme simple ordonează si unifică spaţiul, întocmai ca nişte dansatori. Starea pe care o creează este, sub multe aspecte, o stare de contemplare religioasă sau spirituală, încurajând ceea ce Presecan denumeşte “libertate de spirit”, o viziune ce înlănţuieşte şi străbate întreaga sa operă.
Christine R. Holderness – fost curator Institutul de Artă Contemporană din Boston / Director Muzeul din Brattleboro, Vermont, SUA